JAGODY:
Pomagają utrzymać stały poziom glukozy we krwi. Zarówno dlatego, że zawierają niewiele cukru, a dużo błonnika, jak i dlatego, że jest w nich substancja podobna do ludzkiego hormonu – insuliny.
Uelastyczniają nasze naczynia krwionośne dzięki antyutleniaczom.
Pomagają usunąć nadmiar cholesterolu.
Poprawiają wzrok, ponieważ dostarczaj sporo karotenoidów, czyli prowitaminy A, niezbędnej dla dobrego widzenia.
Ponadto usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości antocyjanów. Okuliści zalecają je nawet w profilaktyce zaćmy.
Leczą biegunki (najlepiej napar z suszonych jagód).
Usuwają z organizmu toksyny, dzięki dużej zawartości błonnika. Efektem takiego oczyszczenia jest ładniejsza cera.
Chronią mózg przed chorobami degeneracyjnymi. Niektórzy badacze twierdzą, że mogą nawet pobudzać rozwój nowych komórek nerwowych. jest to także zasługa wspomnianych wcześniej antocyjanów.